Vestfold - Rik på kultur og historie

Opplev Vestfolds spennende historie med vikinger og skipsfart på nært hold. Besøk Midgard vikingsenter, eller ta en tur langs Vestfolds vakre kyst med vikingskipet Saga Oseberg.

Færdercruise, http://www.bolernebaaten.com/

Færdercruise
“Båtrute fra Tønsberg til Verdens Ende hver dag fra 20.juni-10.august. 2019.
Det kan bestilles bare enkelt reiser og retur, buss går også til/fra Verdens ende og kan kombineres med en båttur. Ta gjerne med sykkel og sykle tilbake.”

Les om FÆRDERCRUISE

Verdens Ende - Photo: visitvestfold.com
Verdens Ende – Photo: Visitvestfold.com

Verdens ende:
“Verdens Ende ligger helt ute på sydspissen av Tjøme utenfor Tønsberg og er nok mest kjent for sitt vippefyr som er bygget opp av rullesten hentet fra Tjømes strender i 1932. Herfra får du majestetisk utsikt mot horisonten.”

Les om Verdens Ende

Mølen - Photo: Visitvestfold.com
Mølen – Photo: Visitvestfold.com

Kyststien i Stavern med Mølen:
“På Mølen i Larvik kan du oppleve mektige naturkrefter når havet slår inn mot den store rullestensstranden. Her finnes det 230 gravrøyser hvor høvdinger og tjenere fra vikingtiden ble begravd under steinrøyser.”

Les om Kyststien

Slottsfjellet - Photo: Visitvestfold.com
Slottsfjellet – Photo: Visitvestfold.com

Slottsfjellet
Slottsfjellet er et lite fjell i Tønsberg hvor det befinner seg ruiner av en kirke og Tunsberghus festning fra Middelalderen.

Besøk Slottsfjellmuseet

Vikingskipet Saga Oseberg - Photo: Visitvestfold.com
Vikingskipet Saga Oseberg – Photo: Visitvestfold.com

Vikingskipet Saga Oseberg
“Som mannskap på vikingskipet Saga Oseberg* kan du bli med tilbake til Vikingtiden. På brygga i Tønsberg, møtes gruppen av Høvedsmannen. Etter en runde med roopplæring, ord og uttrykk og regler om bord ror dere ut gjennom havna i Tønsberg og historiske områder til Vestfjorden.

Underveis får gruppen høre den spennende historien om Osebergfunnet, Osebergskipet og Osebergkvinnene, vikingtiden og byggingen av Saga Oseberg”.

* Seiltur med Saga Oseberg er en aktivitet for grupper med forhåndsbestilling.

Les om Vikingskipet Saga Oseberg

Bøkeskogen i Larvik - Photo: Visitvestfold.com
Bøkeskogen i Larvik – Photo: Visitvestfold.com

Bøkeskogen i Larvik
“Bøkeskogen i Larvik er 300 mål stor og troner majestetisk på toppen av Larvik by. Som et vakkert tur- og rekreasjonsområde med fine gangstier og turløyper strekker skogen seg oppover langs Farrisvannet som en nydelig, langstrakt naturperle.

Under det høye taket av bøkekroner oppstår spennende lysspill og en romklang som gir både fuglesang og musikk en ekstra intensitet. Nyskogen skinner i sin lysegrønne prakt når måneden heter mai, og naturen våkner til liv etter lang tids dvale.”

Les om Bøkeskogen

Stavern og Fredriksvern verft - Photo: Visitvestfold.com
Stavern og Fredriksvern verft – Photo: Jørn Tore Røed / Visitvestfold.com

Stavern og Fredriksvern Verft
“Fredriksvern er navnet på Norges første hovedstasjon for marinen i Stavern i Vestfold, og ble påbegynt i 1750. Det opprinnelige navnet på stasjonen var Fredriksvern Verft, oppkalt etter kong Frederik 5. av Danmark-Norge.

Verftsområdet er åpent for publikum, og flere av de vernede bygningene rommer utstillinger knyttet til verftets historie samt utstillinger av kunst/kunsthåndverk. Det arrangeres guidede turer for grupper på verftsområdet og i flere av de historiske bygningene.”

Les om Fredriksvern Verft

Karljohansvern i Horten med Marinemuseet - Photo: Visitvestfold.com
Karljohansvern i Horten med Marinemuseet – Photo: Didrick Stenersen / Visitvestfold.com

Karljohansvern i Horten med Marinemuseet
“Karljohansvern er plassen å besøke om du liker kombinasjonenn av naturskjønne omgivelser og spennende museer og bygninger som viser en norsk tidsreise gjennom 500 år.

Her finner du flotte turterreng med eldgamle hule eiketrær og grønne sletter. Karljohansvern er også som skapt for en sykkeltur. Deler av området er fredet for å beskytte fugle- og plantelivet.”

Les om Karljohansvern

Midgard vikingsenter med Gildehallen i Borre – Photo: Didrick Stenersen / Visitvestfold.com

Midgard vikingsenter med Gildehallen i Borre
“Midgard vikingsenter ble åpnet i år 2000 med formål å formidle Vestfolds rike vikingtidsarv. Senteret har stadig nye spennende utstillinger, som illustrerer ulike aspekter ved vikingtidshistorien.

Senteret ligger ved de vakre Borrehaugene, som er blant Norges viktigste nasjonale kulturminner, og det historiske stedet inntar en sentral rolle i vikingtidens Europa.

I 2013 ble Gildehallen åpnet på Midgard. Hallen er en storslått rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Store deler av bygget er behandlet for hånd med tidsriktige redskaper, og vakre treskjæringer vitner om at vikingtidens utsøkte treskjæringskunst fortsatt er i live.”

Les om Midgard Vikingsenter

Vikingbyen Kaupang, Larvik - Photo: Visitvesfold.com
Vikingbyen Kaupang, Larvik – Photo: Visitvesfold.com

Kaupang – den kjente vikingbyen
“Besøk Kaupang – der den kjente vikingbyen lå!

Her tilbys guidede turer* og vikingaktiviteter for unge og voksne. Ta del i hisorien om vikingenes liv. Opplev håndverk, kunnskap, religion og matkultur.

Kaupang ble grunnlagt ca. år 800. Beliggenheten var vesentlig da byen ble anlagt som et knutepunkt for handel og produksjon. Her var det livlig aktivitet og folk fra mange land. På Kaupang i dag er det bygget et vikinghus slik som en mener husene i byen var. Du kan også se en modell av en del av byen og bli kjent med hvordan byen lå i landskapet.”

*Kaupang Vikingbyen er åpen for guidede turer og aktiviteter i sommersesongen. 

Les om Kaupang

Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg - Photo: Visitvestfold.com
Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg – Photo: Visitvestfold.com

Haugar Vestfold Kunstmuseum
“Haugar Vestfold kunstmuseum er en kunstpause verdt. Andy Warhols hyllest til Munch er blant museets faste samlinger. Skiftende utstillinger gir gode grunner til å besøke museet flere ganger gjennom året”

Les om Haugar Vestfold Kunstmuseum

Edvard Munchs Hus i Åsgårdstrand - Photo: Sven Erik Knoff/ Visitvesfold.com
Edvard Munchs Hus i Åsgårdstrand – Photo: Sven Erik Knoff/ Visitvesfold.com

Edvard Munchs Hus
“I 1889 tilbrakte Edvard Munch (1863-1944) den første av sine mange somre i Åsgårdstrand. I 1898 kjøpte han en sjømannsstue fra slutten av 1700-tallet. Her er alt bevart som det var da han selv svingte penselen foran staffeliet. I dag fremstår huset som et lite museum.

Edvard Munch har malt flere kjente bilder som Pikene på broen, Fire piker i Åsgårdstrand og Livets Dans.”

Les om Edvard Munchs hus

Midtåsen og Midtåsen skulpturpaviljong i Sandefjord - Photo: Visitvesfold.com
Midtåsen og Midtåsen skulpturpaviljong i Sandefjord – Photo: Visitvesfold.com

Midtåsen Anders Jahres Villa og Midtåsen skulpturpaviljong i Sandefjord
“Anders Jahres tidligere prakteiendom Midtåsen eies av Sandefjord kommune og Anders Jahres Humanitære stiftelse. Villaen på den 60 mål store eiendommen Midtåsen ble bygget 1933 og ble tegnet av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg.

Den vakre parken rundt hovedbygningen er en opplevelse, med fantastiske blomster, mye fugler og en fantastisk utsikt ut over byen og fjorden.

På Midtåsen ligger en egen paviljong og skulpturpark hvor 16 av kunstneren Knut Steens verker er samlet.”

Les om Midtåsen