Viktig satsning på lærlinger til restaurant- og matfagslinjen

Kjøkken, Oslofjord, Lærlinger

Opplæringskontoret for Reiseliv, Restaurant og Matfag i Vestfold og Telemark melder om at bransjen i regionen opplever talentlekkasje til Oslo og Akershus. Onsdag 18. januar ble det avholdt en lærlingdag på Oslofjord der målet er å knytte fremtidige lærlinger i restaurant- og matfag til bedrifter i fylket.

Rundt 40 elever fra Thor Heyerdahl og Greveskogen Videregående skole, sammen med 8 lokale bedrifter, samlet seg på Oslofjord Convention Center. Kjøkkensjef Tommy Borgen sto for omvisning og lot de potensielle kokkelærlingene få prøve seg på storkjøkkenet med å lage sin egen lunsj.

«Jeg håper vi har klart å inspirere noen unge lovende med dette arrangementet. Det er viktig å vise frem at fylket vårt kan tilby mange spennende læreplasser» – Tommy Borgen, Kjøkkensjef ved Oslofjord Convention Center.

Store deler av restaurant- og matbransjen opplever kritisk mangel på arbeidskraft. Samtidig melder NHO Reiseliv at omsetningen i reiselivet er ventet å ta igjen veksten vi så før pandemien.

«Vi har for mange ledige læreplasser i fylket. Dette skyldes både at vi har for få søkere, men også at vi mister søkere til Oslo og Akershus. Det er rett og slett en talentlekkasje ut av fylket. For å unngå dette, er det viktig for lokalsamfunnet å satse på denne bransjen. Da er det ekstra gledelig at så mange bedrifter i fylket vårt har deltatt. Målet med dette arrangementet er å koble flest mulig lærlinger til lokale bedrifter.» – Terje Tidemann, Daglig Leder ved Opplæringskontoret for Reiseliv, Restaurant- og Matfag i Vestfold og Telemark.

Ifølge NHO kan det å ha lærlinger i bedriften ha mange fordeler. Å være lærebedrift kan blant annet bidra til å sikre bedriftens, og bransjens, fremtidige kompetansebehov. Det er også en fin måte å vise at bedriften tar samfunnsansvar.

Oslofjord Convention Center er en godkjent lærebedrift og har i dag tre lærlinger, en i innenfor IKT, en hos Front Office og en fra Salg og Service. I løpet av neste skoleår kommer det også to nye læreplasser innenfor kokkefaget.

«Vi synes det er flott å kunne tilby læreplass hos oss og planlegger for flere i tiden fremover. Det er viktig å satse skikkelig på yrkesfag slik at det fortsetter å være attraktivt for elevene. Vi er også så heldige å ha et sted med mange fagområder, alt fra rørleggere og anleggsgartnere til kokker, servitører og lager og logistikk, så potensialet er større enn mange kanskje tror.» – Fredrik Sønstegaard-Løvbugten, Rekrutteringsrådgiver ved Oslofjord Convention Center.

Ibrahim er i dag Front Office lærling her på Oslofjord Convention Center. Han har vært hos oss siden august 2022 og kan fortelle at det har vært en bratt læringskurve.

«Jeg har lært veldig mye siden jeg startet på Oslofjord! På et så stort og komplekst sted får man innblikk i så mange prosesser og alt som skal til for å skape gode gjesteopplevelser, det synes jeg er veldig spennende og lærerikt. Det har vært en bratt læringskurve, men jeg trives veldig godt her.» – Ibrahim Saffouri, Front Office Lærling ved Oslofjord Convention Center.