Akkurat som en god håndballspiller, kjennetegnes en god kollega av å være en lagspiller. I likhet med et godt cheerleading-team, kjennetegnes en god arbeidsplass av at man heier på hverandre – bare fra ulike tribuner. Akkurat som et fotballag, blir et arbeidsmiljø sterkere når man dyrker også de sosiale relasjonene – man bygger ulike typer lag, men prinsippene er de samme.
Vi på Oslofjord er bevisst at det å skape en kultur for god lagånd på arbeidsplassen krever stor innsats fra både ledelse og medarbeidere. På lik linje som et profesjonelt fotballag kreves det daglig trening og terping for å bygge kultur, men med jevnlige intervaller kreves det også treningsleirer som samler hele laget. Næringslivet kan lære mye og skape gode og langvarige resultater ved å la seg inspirere av slike treningsleirer. Dette er en av grunnene til at vi har laget en konferanselandsby som tilbyr alt en slik kulturbyggende leir trenger. Vi er selv avhengig av at Oslofjord er en arbeidsplass fylt av gode lagspillere for å skape den gode opplevelsen for våre gjester.
Sammen for et felles mål
Erling Braut Haaland vinner ingen fotballkamp på egen hånd. Han har et dyktig lag i ryggen – med keeper, forsvar og angrep – som gjør det mulig for Haaland å score. De spiller hverandre gode. De samme prinsippene gjelder på arbeidsplassen, men der er lagene ofte mange hundre, eller flere tusen ulike spillere. Det sier seg selv at det krever mye for å få til.
Oslofjord er Europas største konferanselandsby med plass til opp til 9000 gjester. Det innebærer at vi er mange ansatte. Rollene er ulike, men alle er like viktig. Skal gjestene være fornøyd med rommene, er vi avhengig av våre dyktige renholdsarbeidere. Vil vi at besøkende skal nyte frokosten, er det essensielt å ha et velfungerende kjøkkenteam. Ønsker vi å gjennomføre vellykkede arrangementer for flere tusen gjester, trenger vi et veloljet team for organisering og rigg. En dag er vi vertskap for tusenvis av cheerleadere, mens en annen dag huser vi hundeutstillinger med tusenvis av flotte hunder i alle slags størrelser og fasonger. Oslofjord kan også måtte stille opp ved ekstraordinære situasjoner i samfunnet, som karantenehotell eller flyktningmottak. Kort sagt: For å skape den gode gjesteopplevelsen trenger vi et variert lag som jobber godt sammen.
Heie på hverandre
Engasjementet under en basketballkamp er ofte til å ta og føle på. Det heies fra tribunen og fra banen. Når en fra laget du heier på får ballen i kurven, bryter jubelen løs. Samtidig er en viktig del av god lagånd at man også støtter hverandre når det ikke går like bra. Bommer man på kurven, får man et klapp på skulderen. Hvis en motstander skader seg under kampen, hjelper spillere fra begge lag denne av banen.
Også på arbeidsplassen er det viktig å dyrke en god kultur der man heier på hverandre – både når det går bra og de gangene det går mindre bra. Om man på arbeidsplassen klarer å skape en kultur der man har noen å lene seg på når ting går galt, skaper man et bedre arbeidsmiljø. Nyere forskning viser at et godt arbeidsmiljø kan få ned sykefraværet og gir engasjerte og friske medarbeidere.
Verdien av å samles
Et godt idrettslag er ikke noe man skaper utelukkende ved å sørge for at alle på laget kan den beste teknikken og har best fysikk. De må også kunne jobbe sammen, og da er det viktig at de knytter sosiale bånd. Gode trenere sørger for at spillerne sosialiserer utenfor banen, for å yte bedre på banen. Enten det er en konferanse eller jobbfest, faglig eller sosialt, er det viktig å samles.
De siste årene har dette vært vanskelig for de fleste arbeidsplasser å få til, spesielt de med mange ansatte og lokasjoner. Pandemien førte til en økt bruk av hjemmekontor, og det kan være utfordrende å bygge tette relasjoner over videosamtaler. Flere ansatte, spesielt de unge, har aldri opplevd annet enn et arbeidsliv preget av pandemi og avstand.
Selv om pandemien har skapt nye vaner med økt bruk av hjemmekontor og spredning av ansatte på flere lokasjoner, så vet vi på Oslofjord Convention Center verdien av å samle mange på ett og samme sted. Både forskning og erfaring viser nemlig at det er enormt stor verdi i det fysiske møtet. Det er utgangspunktet for å skape et godt lag – både på og av banen.